Máy tính Bagaimana Mengetahui Masa?

Pernahkah linh terfikir bagaimana tinh thần máy tính nampaknya sudah berapa lama? Walaupun anda tahu lềuang bagaimana ia mendapat masa di tempat pertama, bagaimana cara mengingatnya semasa dimatikan? Mari terokai bagaimana máy tính anda Memberitahu masa dan bagaimana ia mengingat setiap but semula.

Máy tính Bagaimana Anda Tahu Pukul Berapakah Masa Ini?

Kemungkinan semasa tinh thần máy tính khởi động mula-mula, ia sudah menjukkan masa denga betul. Ini kerana kebanyakan hoạt động hệ thống trưởng thành menggunakan Internet cho menyegerakkan dengan pelaya masa. Ini membolehkan máy tính mengetahui mứt berapa, sau đó PC anda menetapkan mứt dengan sewajarnya.

Contohnya, ini Windows Jam 10 menggunakan Viện Tiêu chuẩn dan Technology Công nghệ mũi cho đến mendapatkan masa yang tepat. Sekiranya anda melaw Laman web masa NIST, anda dapat melihatnya mengikut masa NHƯ. Lều Sudah, jika anda tinggal di negara lain, hệ thống mứt anda sentiri mungkin menggunakan laman web yang berbeza, kerana NIST dikendalikan oleh pemerintah AS.

Mengapa kita boleh mempercayai NIST (atau setara wilayah anda) dengan masa kita? Organisasi penentuan masa ini menggunakan Jam nguyên tử cho menjejaki pukul berapa. Ini sangat tepat, kerana tidak memastayai bahagian bergerak yang boleh menjadi salah (seperti jam dinding) atau data yang boleh rosak atau diubah (seperti jam kỹ thuật số). Sabenarnya, đơn vị Detik sebagai masa ditakrifkan oleh 9, 192.631.770 kitaran Caesium, mang bermaksud mứt ini menggunakan công nghệ yang cùng dengan yang digunakan para Saintis chouk menentukan yang kedua di tempat pertama!

Bagaimanakah Máy tính Anda Mengingat Pukul Sekarang?

Ini semua baik dan baik, tetapi mari kita pertimbangkan kịch bản tertentu. Tinh thần Katakan kehilangan sambungan Internet, yang bermaksud PC Spirit tidak dapat menu eraser okay. Kesal kerana kekurangan Internet, tinh thần memutuskan cho đến tidur, hanya kerana mendapati Internet masih tergendala pada waktu pagi. Anda khởi động PC anda, sau đó – walaupun tidak ada keupayaan penyegerakan – ia masih tahu masanya!

Ini kerana, walaupun tanpa penyegerakan Internet, PC anda dapat mengingat dan menjejaki masa dengan senderinya. Sebenarnya, anda dapat melihat kemampuan PC anda cho đến mengingati masa di Uefi / BIOS. Ini memuat sebelum anda memasuki system operasi, sau đó anda dapat melihat hệ thống mứt beretaket ketika anda mengakoses miếu UEFI / BIOS. Ini membolehkan anda melihat kemampuan Memberitahu masa PC anda dalam tindakan tanpa system operasi melangkah dengan fatur penyegerakan masa.

Máy tính Papan Induk Masa

Bagaimanakah máy tính mengingati masa selepas dimatikan? Di dalam máy tính và terdapat mứt dalaman, yang mencatat masa. Apabila tinh thần máy tính dimatikan, mứt ini terus berdetak walaupun Spirit mencabut PC dari máy tính. Ini kerana bo mạch chủ máy tính pin memirkyai Pelengkap Logam Oxida S bán dẫn (CMOS) di dalamnya yang menjadikan kẹt terus dihidupkan walaupun bo mạch chủ yang lain tidak memirkyai kuasa.

Pin CMOS dimaksudkan cho đến bertahan sekitar 10 tahun, tetapi masalahnya boleh salah. Contohnya, jika anda khởi động máy tính anda, sau đó sejak itu melupakan waktunya, itu bermaksud bateri sudah mati dan tidak menghidupkan jam dalaman. Anda juga mungkin mendapat amaran mengai Cách ralat CMOS Hồi semasa boot.

Menjejaki Masa

Máy tính kita yang mencatat masa adalah sifat kedua, kita sering tidak bertanya bagaimana ia menguruskannya. Thực đơn tương tự không gây nhiễu nguyên tử Caesium ít nhất là trộn với năng lượng pin, có thể banyak perkara yang berlaku di dalam PC và cho đến memastikan và tidak rancangan TV kegemaran anda.

Adakah anda pernah mengalami ralat CMOS sebelum ini? Beritahu kami di bawah.

Adakah bài viết ini berguna? YaTidak