Rekod: penyelidik menjadikan sambungan internet mencapai 44,2 Tb / s

Modem Jangan melihat anda dengan jijik sekarang, tetapi ketahuilah bahawa, tanpa mengira kelajuan yang dikontrak cho đến internet dua, sebuah kelas di Australia 44,2 Tb / s (terabit sesaat) dữ liệu dalam pemindahan. Satu rekod!

Kelajuan seperti itu dicapai baik di persekitaran makmal dan dalam ujian yang terdiri daripada pemindahan data antara

Bagaimana ăn sihir xông ini berlaku? Dalam bài viết yang diterbitkan di Komunikasi, para penyelidik menjelaskan bahawa thí nghiệm nó berdasarkan pada alat kecil yang disebut Hồi micropente

Di banyak negara, cơ sở hạ tầng viễn thông terdiri dari rangkaian rangkaian serat quang học yang phức dan komprehensif. Cơ sở hạ tầng Agar trong dapat digunakan dengan betul, perlu menggunakan sebilangan ambar laser berperasi tinggi.

Không, micropent ini bertindak “pelangi” yang memusatkan puluhan sinar pada cip microphotonics của bạn. Apa yang pada dasarnya Dilakukan para penyelidik adalah meletakkan peranti ini sebagai ganti peralatan thông thường pada rangkaian gentian quang yang ada.

Berkat micropen, mereka berjaya membuat Transisi mencapai kadar yang, secara tsenginya, hanya mungkin Dilakukan dengan configasi peralatan yang jauh lebih phức tạp.

Ar Nam Mitchell của RMIT, salah seorang peneraju penyelidikan

Ar Nam Mitchell của RMIT, salah seorang peneraju penyelidikan

Bayaran sebanyak 44,2 Tb / s Sesuai dengan yang luar biasa 5,5 terabyte dipindahkan vừng. Untuk penghantaran berdasarkan satu sumber, ia adalah rekod dunia. Memang benar bahawa angka ini dicapai nhịp nhịp đang trượt. Mã tiền Đặngan, cadar tối đa 39,2 Tb / s, yang masih cukup mengagumkan.

Lều Sudah, kelajuan seperti ini tidak akan ditawarkan pada sambungan domestik (baik, mungkin masa depan yang sangat jauh). Công nghệ Sekiranya ini memperoleh có liên quan thương mại, ia mungkin akan digunakan dalam moneyoptimuman cơ sở hạ tầng Mobilicasi atau komunikasi antara pusat dữ liệu, misalnya.

Dengan Maklumat: Phys.org, RMIT.