Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging

Sony telah berusaha keras cho đến memotong videonya sejak lima tahun kebelakangan ini. Siri Alpha bingkai penuh mewahnya adalah kegemaran utama dalam komuniti pembuatan video, máy ảnh xi măng yang lebih kecil seperti A6600 telah berusaha cho đến menawarkan kemampuan serupa dalam bentuk

Dengan ciri tách biệt tự động tập trung pantas, penjejakan wajah dan mata masa nyata yang canggih, anda pasti menyangka di situlah berakhir. Rupanya tidak. Terdapat satu jenis pembuat video khusus yang Sony mahukan di bawah sayapnya: vlogger.

Masukkan Sony ZV-1. Camera yang kuat, sangat padat dan burfungsi ini menawarkan semua alat yang anda perlukan – cùng ada anda baru memulakan vlog, atau pro berpengalaman yang memerlukan beberapa alat tambahan.

Vận hành bentuk

 • Kích thước: 105.4 x 60 x 44mm / Berat: 294g
 • 3.5mm, Micro-USB, mini HDMI keluar / masuk
 • Shrink berputar lật ra

Sony Mengatakan ia merancang ZV-1 dari bawah ke atas cho đến vlogger. Ini bermakna penampilannya agak berbeza dengan siri RX, yang terakhir dirancang terutamanya cho đến pengambilan gambar pegun. Jadi ZV-1 mungkin ukurannya sangat serupa dengan RX100, tetapi pastinya tidak sama.

Vận hành bentuknya tối thiểu, dibuat dari nhựa hitam kết cấu halus. Tidak seperti RX100, ZV-1 memiryai cengkaman getah yang melekat di sebelah kiri. Cukup sempit, tetapi Jurang antara lensa dan lensa cukup cho thành viên và tempat cho meletakkan ibu jari semasa memotret diri anda di depan.

Walaupun cengkaman tidak cukup ambar cho mendapatkan cengkaman yang tepat ketika memotret sebaliknya, ia membantu menambahkan sedikit ‘lekat’ ketika memegang. Kami merasa seperti cenderung kehilangan pegangan atau menjatuhkannya.

Itu bukan satu-satunya elemen reka bentuk máy ảnh yang menjadikan ZV-1 lebih Sesuai dengan keperluan vlogger. Sony telah meletakkan thu nhỏ sentuh lật yang tepat pada camera yang berf Focus pada video ini, yang jauh lebih baik daripada yang ada di bahagian atas camera (seperti dalam siri RX100).

Memaparkan shrine ke sisi camera bermaksud ia berada pada tahap yang same dengan lensa dan – yang lebih penting – bermaksud ia tidak boleh disekat oleh sebarang aksesori yang mungkin

Đền juga berfirungsi sebagai semacam butang kuasa. Membalikkan skrin dari keadaan tertutup secara automatik mengactifkan, siap chouk menembak. Ia sangat berguna, terutamanya apabila anda hanya mahu membuka paparan dan menangkap gambar, tanpa perlu mencari butang on / off kecil di tepi atas. Itu adalah perkara yang baik, kerana dengan mati yang disertakan di tempat, butang hidup / mati ditutup oleh bulu mati.

Bahagian atasnya sendiri rata. Tidak ada butang atau dail yang menonjol, tetapi ia masih berjaya menekan lima butang berfungsi: butang hidup / mati, butang mod, butang filem ambar (dengan cincin merah terang di se ditambah butang khusus cho đến menghidupkan tập trung latar belakang.

Penyertaan làm mất tập trung latar merupakan satu lagi ciri yang disasarkan oleh vlogger. Mereka yang ingin mencipta kesan Boong – itulah kabur latar belakang yang lembut dan lembut yang disebut dengan namanya yang tepat – sambil bercakap dengan camera boleh melakukannya dengan

Acts pin sau đó Kad SD dicapai dengan membuka pintu di bahagian bawah camera. Ini bukan penempatan yang bagus cho đến Sesiapa sahaja yang suka memasang máy ảnh mereka ke chân máy. Kami sering mendapati truy cập thalam keadaan seperti ini, máy ảnh jadi kami mesti melepaskan cho masuk ke kad memori. Namun, máy ảnh ini direka cho đến digunakan terutamanya bimbit điện thoại của bạn.

Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging 2

Bagi pengguna pro yang ingin dapat menangkap âm thanh từ micro khusus, sony telah memasukkan a 3Pelabuhan .5mm di sebelah kanan, tepat di atas port Micro-USB dan mini HDMI, yang masing-masing ditut

Terakhir – seolah-olah ada bukti lebih lanjut bahawa ini adalah máy ảnh vlogger diperlukan – tidak ada pemidang tilik. Anda hanya mendapat miếu. Ruang yang biasanya diambil oleh jendela priceik pop-up di RX100 telah digantikan oleh system micro tiga capsul dan pemasangan kasut – yang disembunyikan oleh gril lưới yang cukup ambar.

Pemprosesan, penjejakan dan pendsahan pintar

 • Penjejakan mata dan wajah masa nyata (dengan mod manusia dan haiwan)
 • Chống lại penghalusan bokeh dan wajah giành chiến thắng
 • Tự động lấy nét thức ăn

Máy ảnh Banyak yang menjadikan Sony bắt đầu menarik adalah otak yang menjalankan rancangan ini. Dalam ZV-1 ada pemproses isyarat gambar Sony BIONZ X. Ia serupa dengan yang anda dapati di bahagian atas A9, yang bermaksud bahawa semua tập trung sau đó penjejakan tự động siêu pantas, super pintar yang1.

Cảm biến Kegembiraan ialah anda meletakkan máy ảnh dalam mod tự động (iA) pintar, atau mod filem automatik, sau đó là máy ảnh otak pada amnya akan memancarkan perkara yang berlaku di tempat kejadian dengan cepat Sekiranya anda merakam vlog ke camera, ia secara tự động akan memusatkan perhatian pada mata Spirit dan kemudian mendasarkan keseluruhan paparan bingkai pada memastikan wajah vàa cerah dan kelihatan semula jadi.

Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging 3

Setelah mengujinya dalam beberapa situasi pencahayaan yang berbeza, baik di dalam maupun di luar rumah, đènu latar yang terang dan bahkan dengan wajah kita dibayangi hoặc pohon yang Memakuka memerlukan satu atau dua detik chouk menyesuaikan diri dan mengekspos, tetapi ketika kita berdiri di tempat teduh yang menutupi wajah kita, ia masih dapat menarik perincian Begitu juga, cahaya terang yang bersinar di wajah kita, ia disesuaikan cho đến meratakannya. Anda dapat melihat sebelum / selepas pada gambar di atas.

Seperti yang anda jangkakan, dalam keadaan tương phản yang melampau seperti ini, latar belakangnya akhirnya kelihatan kabur dan terlalu terang, tetapi keutamaan chouk vlog adalah melihat Cuộc triệt phá của Sony trong tanpa mengira warna kulit dan etnik.

Anda boleh – jika anda mahu – juga membolehkan chống lại melicinkan kulit, dan menyesuaikan seberapa banyak kelicinan yang anda mahukan. Tinh thần Sekiranya mahu kulit Spirit kelihatan semula jadi, pori-pori dan kedutan Spirit kelihatan, Spirit boleh memilikinya. Begitu juga, jika anda mahu menyembunyikannya cho đến penampilan là do udara yang lebih halus, anda juga boleh melakukannya.

Ciri utama lain ialah chống lại sự phân tán latar belakang segera. Jadi bagaimana ini berfungsi? Cơ chế Melihat lensa ketika anda menekan butang chống lại khusus, kami dapat melihat ZV-1 Beralih Secara Cơ Ke bukaan yang lebih luas. Memeriksa siêu dữ liệu gambar dari gambar yang kami ambil dalam pemandangan yang sama, tetapi setelah menghidupkan dan mematikan tập trung latar belakang, chân menjukkan banyak yang. Tetapan làm mất tập trung memkanyai bukaan yang ditetapkan ke f /1.8 secara lalai, kemudian menyesuaikan masa pendsahan dan kepekaan ISO dengan sewajarnya.

Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging 4

Bagi penjejakan automatik dan tự động lấy nét, itu adalah pengalaman secepat dan tepat seperti pada camera Sony mana chơi chữ. Itu terima kasih sebahagian ambarnya kepada 1- cảm biến inci yang menampilkan kedua-dua Titik pengesanan fasa di permukaannya, digunakan làm phong phú thêm độ tương phản tự động lấy nét của bạn. Kami merakam kucing kami, kemudian bermain-main dengan sentuhan cho đến tập trung pada layar, dan camera pantas mengesan perubahan dan mengunci kawasan yang baru dipilih.

Untuk generalasi Mudah alih, moreka yang berkongsi lebih banyak video pada platform berpusat menegak seperti TikTok, camera terbaru Sony secara automatik mengesan ketika merakam video dalam chống lại potret dan tetap dahah

Mereka yang merakam video berasaskan sản phẩm, atau hướng dẫn duy nhất, atau jenis video lain di mana anda sering membawa cover covera chouk menunjukkannya secara ringkas dan kemudian menjauhkannya, ada juga

Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging 5

Apabila diaktifkan, tinh thần sản phẩm boleh memegang – cùng một thỏi son ada, sosok Lego, điện thoại, atau apa sahaja – treo máy ảnh, sau đó là ia akan cepat memfokuskannya, mengaburkan anda di latar belakang tinh thần của semasa tinh thần của sản phẩm bị ô nhiễm dar bingkai. Terdapat sedikit kebisingan tập trung semasa penyesuaian berlaku, tetapi tidak terlalu kuat, sau đó là tinh thần jika bercakap pada masa yang sama, tidak begitu ketara.

Âm thanh Kekuatan

 • Tiga micro
 • Ciri pengurangan angin / bunyi
 • Termasuk cermin depan / deadcat
 • 3.5mm đầu vào

Video Dengan, gambar hanya satu bahagian cerita. Usaha tambahan Sony dalam ZV-1 hệ thống merangkumi micro bawaan yang cukup baik cho đến digunakan dengan cepat tanpa peralatan micro tambahan. Sau đó, sebahagian ambarnya, usaha itu telah membuahkan hasil.

Merakam video dan bercakap dengan camera menghasilkan audio yang jelas dan kuat. Itu bukan jenis bunyi yang jahat dan meredam yang mungkin anda harapkan bằng micro camera sendiri. Kami mengujinya dalam beberapa kịch bản yang berbeza dan mendapati suara kami jelas dan jelas dan memirayai nada semula jadi yang cukup sehingga tidak terdengar rata dan pecah.

Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging 6

Sudah lềuu, micro menggunakan chuyên nghiệp akan thành viên hasil yang lebih baik, sau đó anda boleh menggunakan 3.5mm đầu vào cho itu, atau gunakan penyesuai hotshoe cho cáp menyambungkan XLR.

ZV-1 juga dilengkapi dengan deadcat khas – ‘angin-perisai’ berbulu kecil – yang melekat pada hotshoe dan menutupi jeriji micro. Kami mengujinya pada hari yang sangat berangin dan xi măng tinh thần dapat mendengar angin tidak pernah mengeluarkan suara yang merobek, tidak kira seberapa buruk angin yang dihidapinya.

Sekarang, terdapat juga phù hợp với pengurangan angin yang dapat Spirit Actifkan dalam menu camera, tetapi ini lebih merupakan pembunuh kebisingan ambien daripada penapis bunyi angin khas. Ini pada dasarnya mematikan dua kapsul micro live, hanya yang terpusat yang mengambil suara Spirit. Perbezaannya adalah ketara – ia tidak sepenuhnya membunuh lalu lintas atau bunyi angin, tetapi mengurangkannya. Kelemahan pada penapis ini, bagaimanapun, adalah bahawa ia dapat membuat suara kelihatan agak rata.

Video chuyên nghiệp

 • 4K pada 30 khung hình / giây 1080p pada 60 khung hình / giây
 • Mod gerakan permusan
 • Pelbagai hồ sơ gambar – Sesuai cho đến penilaian warna
 • Proxy proxy

Máy ảnh Ini bukan hanya cho orang yang ingin máy ảnh memasang pada chân máy dan menembak tarian TikTok dalam mod menegak, automatik penuh. Sony tahu apa yang dikehendaki oleh pembuat video, sau đó oleh itu telah memasukkan banyak ciri cho mencuba sau đó membuat orang-orang itu juga gembira.

Malangnya, salah satu ciri tersebut bukanlah video 4K pada 60 bingkai sesaat. ZV-1 pada tối đa 30fps pada tetapan decusi penuh, tetapi boleh memotret hingga 60fps dalam 1080p.

Sony ZV-1 ulasan: Juara Vlogging 7

Ia juga dilengkapi dengan sekumpulan hồ sơ gambar pratenap – yang boleh dua sesuaikan – yang membolehkan dua mengambil gambar dengan pelbagai hồ sơ S-log, cine dan gamma yang. Oleh itu, jika anda mahu, anda boleh menetapkannya ke profil yang baik, rata dan tidak jenuh sehingga Memberi anda ruang Untuk mewarnai mengikut kehendak anda.

Anda juga boleh mengaktifkan proxy, yang disokong hoặc seperti Adobe Premiere Pro rồi Final Cut Pro, yang membolehkan penyuntingan dan render yang cepat tanpa kehilangan chi tiết dalam sản phẩm akhir.

Anda perlu melakukan sedikit penggalian ke tetapan dengan camera diset ke mod video hướng dẫn sử dụng cho memilih salah satu daripada pilihan ini. Kami memlulucan sedikit masa cho đến thực đơn mencari banyak – kerana terdapat banyak menu di sana.

Salah satu tetapan yang lươn berguna cho đến diaktifkan, kami dapati, adalah menyesuaikan kelajuan tập trung. Máy ảnh Dengan diatur ke ‘tập trung sentu’, kemudian mengubah kelajuan tập trung menjadi perlahan, ia membolehkan kesan tập trung tarik perlahan automatik. Itu berguna jika anda mahu menambahkan sedikit gerakan tambahan ke bingkai yang tidak bergerak.

Ia mengambil masa pegun juga

 • 20 megapixel 1- cảm biến CMOS saiz inci
 • Kanta zoom 24-70mm (bersamaan)
 • Chống lại pecah 24fps

Ia mungkin ‘máy ảnh vlogger’ tetapi anda boleh mengambil gambar dengan ZV-1 juga – dan hasilnya tidak separuh buruk.

Ia masih menggunakan công nghệ penjejakan mata yang sama, tự động lấy nét cepat. Menukuk tìm kiếm haiwan peliharaan dengan haiwan menesan dengan cepat ke mata dan tập trung. Walaupun mata nhìn vào tertutup separuh kerana nhìn về quá khứ tertidur.

Kami mendapati hasilnya terperinci, điều này cảnh báo yang baik dan julat dinamik dalam cahaya yang baik. Kadang-kadang mereka mungkin keluar terlalu sedikit dalam chống lại tự động, tetapi ada banyak peluang chouk menyesuaikan tetapan, termasuk mematikan banyak cadangan pemandangan automatik.

Mungkin satu-satunya perkara yang menjadikannya Kurang serba boleh sebagai máy ảnh pegun adalah panjang zum. Ia hanya memastayai zoom optics 3x (setara 24-70mm), yang tidak semudah it serba boleh dengan RX100 (yang memastayai 8.5x, quang học 24-200mm).

Catatan mengai hayat bateri

Máy ảnh Menjadi kecil bermaksud dungiti bateri yang cukup kecil. Sony mendakwa ZV-1 dapat Memberi anda rakaman sehingga 45 minit.

Setelah menguji trong độ phân giải video 4K, kami menganggapnya agak bercita-cita tinggi. Kami tidak mendekati tangkapan hampir 45 minituk kegunaan kami sendiri, tetapi banyak masa ujian kami dihabiskan cho đến menggali menu, bermain dengan tetapan yang berbeza, sau đó là menguji

Syukurmus, ini adalah salah satu camera yang senang cho đến terus diisi. Anda hanya perlu memasangkannya dengan Cáp Micro USB, jadi pasangkannya ke bekalan kuasa di rumah apabila và selesai atau simpek pateri ogan semasa keluar dan keluar.