Cara Menyiapkan Touch ID sau đó là Menggunakannya cho đến Mengamankan Mac Anda

Kaedah pengesahan pengguna di điện thoại bimbit telah berkembang dengan cepat selama bertahun-tahun. Hari ini, kami memastayai cảm biến nắp jari dalam paparan dan ID Wajah cho đến chim cánh cụt penggah. Bản ghi nhớ của Microsoft Windows Ciri pengenalan wajah Xin chào, yang terdapat bersamaan dengan pengimbas cap jari pada máy tính riba perusahaan. Applebarisan MacBook 2016 tích hợp memperkenalkan Touch ID di macOS. Sejak itu, ada perjuangan berterusan chouk menyiapkan Touch ID dan menggunakannya dengan bijak cho mengamankan aplikasi di Mac anda.

Tidak seperti Windows, perkakasan Touch ID digabungcan dengan erat dalam macOS. Anda boleh menggunakannya cho đến mengesahkan pembelian dalam aplikasi, Apple Pay pembayaran, hệ thống đăng nhập masuk, sau đó khía cạnh lain dari hệ thống macOS.

Pada tahun 2020, Apple menawarkan lebih banyak alasan cho đến membeli a MacBook dengan harga yang lebih Rendah dan simpanan asas yang lebih tinggi. Sekiranya anda baru membelinya, maka saya sangat mengsyorkan anda mengaktifkan dan menggunakan Touch ID di Mac. Ini akan menjimatkan anda menambah Apple Kata laluan ID berulang kali dan menjadikan keseluruhan pengalaman macOS lancar.

Dalam catatan ini, kami akan membimbing anda mengai cara menyiapkan Touch ID di Mac dan menggunakan khía cạnh macOS cho đến melindungi aplikasi dan pengesahan. Mục menu Kami juga akan beberapa batasan Touch ID.

Touch ID pada MacBook Saya ở đâu

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, AppleMacBook 2016 mix integrasikan Touch ID di sebelah kanan Touch Bar. Mẫu MacBook Dari 2019 sau đó seterusnya, Apple menyediakan ruang khas cho đến Touch ID. Periksa gambar di bawah cho đến mengetahui lokasi Touch ID.

Sentuh id pada macbook

Bagi merka yang memastayai MacBook tiêu chuẩn hơn so với mẫu MacBook Air yang lebih baru, Touch ID, không được sử dụng bởi người Sudan có thể.

ID cảm ứng Cara Menyiapkan

Pengguna kebanyakannya menyiapkan Touch ID ketika mereka menyiapkan Mac mereka cho đến pertama kalinya. Sekiranya anda melewatkan bahagiannya, ikuti langkah-langkah di bawah ini cho đến mengaktififkan Touch ID pad MacBook anda.

Pastik jari anda bersih dan kering. Keluarkan semua jenis kelembapan, losyen, peluh, atau minyak dari hujung jari Spirit.

Langkah 1: Nhấp vào đường dẫn Apple menu biểu tượng của sudut kiri atas hơn hệ thống pergi keutamaan.

Langkah 2: Nhấp vào pada Touch ID.

Sentuh id dalam tetapan

Langkah 3: Nhấp vào biểu tượng ‘+’ cho đến menambahkan cap jari, kemudian taip kata laluan akaun pengguna apabila diminta.

Mũ lưỡi trai

Langkah 4: Ikuti arahan di miếu. Mục sư menutup seluruh kawasan dengan jari tinh thần.

Langkah 5: Gunakan kotak centang cho đến memilih ciri Touch ID yang ingin anda gunakan pada Mac.

Letakkan jari

Semasa menambah cap jari, jangan tekan butang. Tinh thần Permusan-lahan letakkan jari hơn angkat ketika diminta. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan moneyahan yang salah, maka cuba tambahkan jari yang cùng dua kali.

ID Betapa Selamatnya

Apple điện thoại membangunkan pemproses siri-T yang baru Untuk menyimpan cap jari vịt. Hộp nhẫn Secara, Touch ID adalah kaedah terbaik cho đến mengesahkan log masuk dan pembayaran. Cip T1 merangkumi seni bina canggih yang disebut Secure Eniances, yang dikembangkan cho đến melindungi mã laluan dan dữ liệu cap jari duck. Touch ID tidak menyimpan sebarang gambar cap jari Spirit dan hanya bergantung pada đại diện cho toán học. Tidak mungkin seseorang membuat kejuruteraan semula imej cap jari sebenar anda dari data yang disimpan ini.

Cip T1

Giới hạn dữ liệu và tệp, gửi pada peranti, sau đó Dilindungi dengan kunci yang tersedia hanya cho đến Secure Eniances. Dữ liệu cap jari anda hanya digunakan oleh Bảo mật Eniances cho mengesahkan bahawa cap jari sesuai dengan cap dữ liệu jari yang didaftarkan. Anda boleh menganggap Secure Eniances sebagai milik vịt Apple peti ambi peranti sendiri.

Bảo mật Eniances tidak dapat diakses oleh OS pada peranti anda atau oleh aplikasi yang berjalan di atasnya. Ia tidak pernah disimpan Apple pelayan, ia tidak pernah disandarkan ke iCloud tại tempat lain, sau đó tidak boleh digunakan cho đến memadankan dengan pangkalan dữ liệu cap jari yang lain. Ini adalah bagaimana iPhone menyimpan cap jari selama bertahun-tahun.

AppleMacBook terbaru menempatkan Cip keselamatan T2 yang menyediakan penyimpanan terenkripsi cho đến dữ liệu cap jari dan nhưng selamat.

Di Mana Anda Boleh Menggunakan Touch ID pada macOS

Pengguna dapat menggunakan Touch ID cho đến membuka kunci mac mereka, sau đó là Melakukan pembelian App Store tại iTunes Store. Anda juga dapat membuat pembelian yang Mudah, selamat, sau đó peribadi di laman web menggunakan Apple Pay.

Apple Pay tidak pernah menyimpan maklumat kad tín dụng atau ghi nợ tinh thần dan tidak pernah membagikannya kepada peniaga. Ia juga berguna cho đến mengisi kata laluan secara automata pada aplikasi terpilih yang menyokong pengesahan Touch ID.

Apple    id sentuh bayar

Sebagai contoh, Touch ID akan meminta ketika anda cuba melihat Catatan yang Dilindungi kata laluan di Apple Ghi chú Aplikasi. Anda juga boleh menggunakan Touch ID di Bahagian Kata Laluan dalam pilihan Safari.

Buka kunci lưu ý touchid của bạn

Sekiranya banyak pengguna meniiapkan Touch ID sau đó đăng nhập masuk ke Mac yang sama, nhiều hơn một menggunakan Touch ID cho đến menukar akaun. Cukup Tekan Touch ID, sau đó là Mac và các phím khác không có pengguna yang Dilog masuk yang berkaitan dengan cap jari.

ID cảm ứng Perhatik Batasan

Anda perlu memasukkan kata laluan anda dan bukannya menggunakan Touch ID dalam situasi berikut:

    Apabila tinh thần ghi nhớ MacBook dari awal (Ini agak menjengkelkan kerana saya kebanyakan menggunakan pilihan Shut Down dan bukannya Mushsi Tidur). dalam masa lebih là 48 yam.

    Anda baru sahaja mendaftar atau memadamkan cap jari.

Lindungi Mac và Touch ID của bạn

Touch ID adalah pilihan keselamatan yang hebat Dari Apple cho đến chim cánh cụt Mac. Ini sedikit menyedihkan Apple terus mengemas camera 720p dalam model macbook 2020. jadi model macbook yang akan datang yang mengintegrasikan Face ID dan Touch ID masih beberapa tahun lagi. Bagaimana pengalaman tinh thần Touch ID của bạn được đặt bên trong? Kongsi Pendapat anda di bahagian đến di bawah.

Seterusnya: MacBook anda boleh menjadi alat utama cho đến tinh thần kehidupan mengatur kehidupan. Baca catatan di bawah cho đến mendapatkan tujuh aplikasi Mac ter Bạchk cho đến terus teratur.